Architectuur

Tijdens het verblijf in Arizona wordt aandacht besteed aan vier bekende Amerikaanse architecten:


Frank Lloyd Wright (1867–1959)
Mary-Jane Colter (1869–1958)
Paolo Soleri (1919 )
Will Bruder (1946)

Wright
is van de vier architecten het meest bekend. In Nederland heeft hij een generatie van architecten beïnvloed, onder wie Dudok. In zijn organische architectuur liet Wright zich sterk inspireren door de natuur. Veel van zijn ontwerpen zijn gekenmerkt door de ruimtelijke versmelting van binnen en buiten. In Scottsdale wordt een bezoek gebracht aan Taliesin West, waar Wright tot aan zijn dood heeft gewerkt.

Colter
was in eerste instantie binnenhuis architect. In de SouthWest heeft zij 21 projecten gedaan in opdracht van de Fred Harvey Company. Vijf daarvan zijn te zien aan de zuidkant van de Grand Canyon: Hopi House (1905), Hermit’s Rest (1914), Lookout Studio (1914), Desert View Watchtower (1932) en Bright Angel Lodge (1935). In de stad Winslow, gelegen aan de beroemde route 66, wordt tijdens de reis het beroemde La Pasada Hotel (1929) bezocht. Colter had de totale regie: het ontwerp van het gebouw, de tuinen, het interieur, het servies tot zelfs het uniform van de serveersters.

Soleri
woont sinds 1956 in Scottsdale en heeft vooral naam gemaakt met zijn denkbeelden ten aanzien van ruimtelijke ordening en stedenbouw. Zijn concept Arcology combineert architectuur en ecologie. Een prototype van dit concept is ArcoSanti, sinds 1970 in aanbouw ten noorden van Phoenix. Tijdens de rondreis bezoeken we dit imposante project. Voor de liefhebbers is er ook de gelegenheid om in Scottsdale de werkplaats Cosanti te bezoeken. Hier maakt en verkoopt Soleri onder andere zijn keramische en bronzen windgongen.

Bruder
is een architect die in 1974 zijn bureau in Phoenix heeft opgericht. Zijn bekendste en meest bijzondere gebouw is het hoofdgebouw van de Openbare Bibliotheek in Phoenix. De fysieke oriëntatie van het pand is afgestemd op de inval van het zonlicht op midwinter- en midzomerdag. Dit zijn de zogenaamde 'equinox' dagen. Bijzonder geslaagd is het Crystal Canyon binnen de centrale hal, bestaande uit een atrium waarbinnen het trappenhuis met glazen liften van vijf verdiepingen is verwerkt.

*Het is mogelijk om Architectuur het belangrijkste thema te maken van uw reis. Tijdens de reis wordt dan minder aandacht besteed aan Cultuur en/of Natuur.